Komkommer

De komkommer hoort wereldwijd tot de populairste voedingsmiddelen. Komkommers bevatten niet heel veel vitamines en mineralen, omdat ze vooral uit water bestaan. Maar een portie van 50 gram bevat toch ongeveer 11% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K, een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling en de botgesteldheid. Ze bevatten ook verscheidene unieke plantenstoffen, zoals cucurbitacinen en cucumegastigmanen, stoffen met krachtige antioxidantwerking en ontstekingsremmende eigenschappen. Komkommers bevatten weinig calorieën, koolhydraten en vetten, waardoor ze in bijna elk dieet passen.

Hoe te Bewaren

Wikkel de vrucht in één laag magnetronfolie. Deze is voorzien van kleine perforaties. Dankzij deze kleine gaatjes werkt de folie vochtregulerend voor de komkommer. Wikkel de vrucht niet helemaal in, maar laat een paar centimeter aan de bovenkant en onderkant onbedekt. Houd de folie op zijn plaats door gebruik te maken van drie stukjes plakband of drie elastiekjes.


Bewaar de komkommers op een koele plaats, maar niet in de koelkast of vriezer!  Je kunt je komkommers op deze manier zo’n 2 weken bewaren. 

Hoe te oogsten

Oogst een komkommer wanneer die ongeveer 20 centimeter groot is door met een mesje het stukje steel achter de komkommer door te snijden. 

Recepten

Komkommer Salade

 

INGREDIËNTEN

1 komkommer

1/2 gesnipperd uitje

1 scheutje (witte wijn)azijn

2 eetlepels  Griekse yoghurt

1 eetlepel mayonaise

1 theelepel mosterd

1 handvol dille

peper en zout

BEREIDING

Snij de komkommer in dunne plakjes. Snij de uitje heel fijn. Vermeng beide groenten met de azijn en een snufje zout en peper. Laat even staan.

Meng in een andere kom de Griekse yoghurt met de mayonaise, de mosterd en de dille.

Voeg de komkommer en ui hier aan toe en meng goed door elkaar. Proef en breng eventueel op smaak met extra dille, zout of peper.


Tatziki

 

INGREDIËNTEN

1 komkommer van 15 cm of verschillende kleine 

1 teentje knoflook

200 gram Griekse yoghurt

2 eetlepels fijn gehakte munt

BEREIDING

Schil de komkommer(s), halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een lepeltje. Rasp dan de komkommer fijn.

Doe de geraspte komkommer in een vergiet of zeef laat goed uitlekken gedurende ongeveer 30 minuten.

Pers of rasp de knoflook fijn.

Doe nu de komkommer, look en munt bij de Griekse yoghurt en roer alles goed dooreen.

Laat minstens 2 uur in de koelkast staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.