Gekonfijte Prei met Linzen en Preiroom

Dit recept werd aangeleverd door Marleen Van Den Bosch en is een recept van Ottolenghi uit zijn boek Ottolenghi Test Kitchen. Het originele recept kun je hier vinden. 

 



INGREDIËNTEN (voor 4 personen)

Voor de Prei:

  • 1 kg preien, in ringen van 2 cm dik (620 gram)
  • 10 tenen knoflook, gepeld
  • 10 g takjes tijm
  • 200 ml olijfolie
  • 150 g gedroogde Puy-linzen, gewassen
  • 60 ml citroensap (van 2-3 citroenen)
  • 5 gram peterselieblaadjes, grofgehakt
  • 5 gram dilleblaadjes, grofgehakt
  • 5 gram dragonblaadjes, grofgehakt
  • zout en zwarte peper

Voor de Preiroom:

  • 100 gram gekookte gekonfijte preien en 5 gekonfijte tenen knoflook
  • 100 ml slagroom
  • ¾ theelepel dijonmosterd
  • 1 eetlepel citroensap

BEREIDING

1. Verhit de oven tot 160 °C.

2. Doe de prei met de knoflook, tijm, 1 theelepel zout en een flinke draai peper in een ovenschaal van grofweg 30 x 20 cm. Meng alles losjes en giet de olie erover. Leg de preiringen zo dat de snijvlakken boven liggen, dek ze goed af met aluminiumfolie en bak ze 35 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en keer de preiringen om. Dek ze weer af met de folie en zet ze nog 35 minuten in de oven tot ze volledig gaar zijn. Haal ze uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 180 °C.

3. Kook intussen de linzen 12-15 minuten in ruim kokend water tot ze gaar maar niet tot moes gekookt zijn. Laat ze goed uitlekken en zet ze opzij.

4. Haal de prei als hij gaar is uit de oven en schep 100 gram van de prei plus vijf tenen knoflook in een schaal. Doe de linzen bij de overgebleven preiringen in de ovenschaal met ¼ theelepel zout en een flinke draai peper en meng alles rustig door elkaar. Dek de schaal weer af met de folie en zet hem nog 15 minuten in de oven. Verwijder de folie en laat hem 10 minuten rustig staan. Verwijder de tijmtakjes.

5. Maak als de linzen in de oven staan de preiroom. Pureer de 100 gram afgemeten prei en de knoflook met de room, mosterd, het citroensap en ⅛ theelepel zout in een keukenmachine glad.

6. Roer als de room klaar is 60 ml citroensap en de gehakte kruiden door het linzen-preimengsel. Stort het op een schaal met een opstaande rand en serveer de preiroom in een aparte kom erbij.

Heb je opmerkingen, suggesties of wil je een recept delen stuur dan een mailtje. Klik hiervoor op de groene knop.