Suikermaïs

Suikermaïs  is een variatie van maïs die hoofdzakelijk voor de verse consumptie geteeld wordt. Deze jonge maïs waarvan de suikers in de korrels nog niet tot zetmeel is omgezet, was van oudsher (5000 jaar voor Christus) reeds het basisvoedsel voor het inheemse volk van Midden-Amerika. (Maya's en Azteken).

Hoe te Bewaren

Na de oogst die best ’s morgens vroeg gebeurd moeten de kolven zo koel mogelijk bewaard worden, de optimale bewaartemperatuur is zelfs 0°C. De bewaarduur is enkele dagen, het suikergehalte vermindert snel. Vers oogsten is absoluut aan te raden.

Hoe te Oogsten

Het optimale oogststadium wordt bereikt als de kolfkwast donkerbruin verkleurd is, de korrels tot bijna boven in de kolf warmgeel van kleur en nog niet ingedeukt zijn. Je kunt voelen aan de kolf of er tot in de punt harde korrels te voelen zijn, eventueel even open peuteren om een kijkje te nemen of ze rijp genoeg zijn. Terwijl je met de ene hand de plant vasthoudt, kraak je met de andere hand de kolf helemaal naar beneden.

Recepten

Klik  hier  om naar het overzicht van de groenten op deze site te gaan