Erwtjes

Erwtjes of doperwten zijn peulvruchten. Ze groeien met zo'n 10 stuks tegelijk in een peul. Verse doperwten worden onrijp geoogst. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor smaken ze lekker zoet. Dit is ook de reden dat ze tot groenten worden gerekend. Plantkundig is de doperwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet.

Hoe te Bewaren

Verse erwten bewaar je het beste in de peul in de koelkast, dan kun je de peulen nog enkele dagen goed houden.

Haal je de erwten uit de peulen, dan kun je deze het beste meteen koken of invriezen. De erwten kun je dan eigenlijk maar een paar uur in de koelkast bewaren, voordat de smaak minder wordt.

Gekookte erwten kun je nog een dag in de koelkast bewaren.

Hoe te oogsten

Oogst de erwten zonder de plant te beschadigen.

Trek de peulen niet zomaar van de plant.  Als je de plant beschadigd kan dat je heel wat minder oogst opleveren.  Hou met je ene hand de plant vast en pluk met je andere hand de peul.  Je kunt ook een oogstschaartje gebruiken om de peulen af te knippen.  Misschien is deze laatste manier nog de beste.

Recepten

Er zijn nog geen recepten

Klik  hier  om naar het overzicht van de groenten op deze site te gaan