Andijvie

Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof. De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een kortere kooktijd. Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden, apart of als stamppot. Het gele hart kan gebruikt worden in een salade. Na het koken dient het in een vergiet uit te lekken.

Hoe te Bewaren

Andijvie bevat, net zoals vele andere soorten sla, veel water. Het gevolg? Andijvie verlept snel waardoor jouw slaatje niet meer lekker smaakt. Het is dus geen goed idee om jouw verse krop andijvie een week te laten liggen. Andijvie kan je hoogstens 3 dagen in de koelkast bewaren.

Hoe te oogsten

Als je direct gaat eten kun je de krop zo dicht mogelijk bij de grond met een mesje van de wortels afsnijden, maar als je haar later eet kun je beter met beide handen de krop vasthouden en haar zachtjes met wortel en al uit de grond trekken.

Recepten

Er zijn nog geen recepten

Klik  hier  om naar het overzicht van de groenten op deze site te gaan