Infomomenten

De groentenoogstaandelen zijn uitverkocht voor 2020!

Een zelfoogstboerderij volgens het CSA-principe, hoe werkt dat? Welke groenten groeien er op het veld? Hoe weet ik wanneer ik wat mag oogsten? Zijn de groenten biologisch geteeld? Wat als wij geen spruitjes lusten, maar verlekkerd zijn op prei? Zit er ook fruit in zo’n groentenoogstaandeel Hoeveel mag ik oogsten/meenemen? Mag ik groenten inmaken? Hoeveel kost een groentenoogstaandeel? En kunnen we werkelijk het hele jaar door oogsten?

Als je met zulke vragen zit, ben je welkom op de infomomenten van de zelfoogstboerderij van de Boerencompagnie!

Op zondag 8 maart om 10u en op zaterdag 14 maart om 10u gaan onze jaarlijkse infomomenten voor de groenten door. Boer Tom en Brecht leiden je rond op de velden. Onze collega Ine informeert jullie over de zuivelpakketten.

We wachten je op op het open veld.
Graag een mailtje naar brecht@boerencompagnie.be als je erbij wil zijn!

Kom bij voorkeur met de fiets of te voet, we hebben een beperkt aantal parkeerplaatsen.

Kom je toch met de auto:
– Parkeer dan op de parking van de abdij, daarna 10 minuutjes te voet.
– Er is beperkte parkeerplaats vóór de boomgaard rechts in de Abdijstraat vanuit de Geldenaaksebaan. Stap door die boomgaard en je staat op onze velden.
Niet parkeren bij onze buren aub!

Heel graag tot dan,
Brecht, Tom en Ine

Duurzame helden

De 17 duurzame helden van Leuven

De stad Leuven zette 17 duurzame helden in de schijnwerpers. En De BoerenCompagnie is erbij! De Verenigde Naties stelde 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s (sustainable development goals) voorop. Volgens de stad zetten wij de schouders mee onder ‘verantwoorde consumptie en productie’ (SDG 12) in Leuven. ‘Maar dat kan maar dankzij de duurzame oogsters, voor ons zijn zij de helden van de BoerenCompagnie,’ beweert boer Tom.

Het graan is geoogst!

Grote machines reden over de velden van de Boerencompagnie en hapten alles naar binnen. Ze scheidden het kaf van het koren en bliezen het stro weer naar buiten. Op 17 hectare bedroeg de oogst 75 ton. Dat is bijna 4,5 ton gemiddeld per hectare. Dat is een geweldig resultaat, want er zitten oudetarwevariëteiten tussen met een lage opbrengst.

Het graan ligt nu te rusten, wachtend om traag en gestaag gemalen te worden tot bloem en meel.
Nog tot eind september kan je  inschrijven. Doe het nu, dan vergeet je het niet!

Zuivelpakketten in Hal 5

Vanaf vrijdag 16 augustus levert boerin Ine ook zuivelpakketten in Hal 5. Er zal een koelkast staan naast bakkerij Korst. Principe is hetzelfde als in de Abdijstraat: om de week haal je je pakket verse zuivelproducten op!
Schrijf nu in!

De Graanroute

23 juni, vertrek om 10.00 uur aan Becker Remyplein!

Al fietsend ontdekken we de weg die ons graan aflegt van zaaigoed tot brood, en vanop de akker tot pasta… Boeren en bakkers leiden je langs de velden tot aan de bakkerij. Zo ontdek je waar en hoe het graan groeit en alles wat bij de ambacht van een heerlijk zuurdesembrood komt kijken.

We vertrekken om 10 uur op het de Becker Remyplein in Kessel-lo. Langs trage wegen rijden we naar Holsbeek. Na ongeveer 10km komen we aan het eerste veld. Daar geniet iedereen van zijn zelfgemaakte picknick en proeven we van brood gemaakt van het graan op onze velden. Rond 13 uur vertrekken we terug richting Leuven en eindigen aan Hal 5 waar Linde, de bakker van Korst, haar kennis over brood en zuurdesem met ons deelt.

Linde (bakker), Ine, Brecht en Tom

Klimaatcamping

Dat is voor één dag nacht je school inwisselen voor een camping waarbij klimaat en duurzaamheid centraal staan. Tijdens de eerste week van juni hadden we kinderen van de Appeltuin, de Ark en Stroom te gast.

En de gastjes genoten met volle teugen!

Er zit weer melk in de automaat

De koeien van de Boerencompangie grazen in de weien rond de Abdij. Boerin Ine en boer Tom melken de dieren op de wei rond 8.00 uur ’s ochtends. De verse rauwe melk gaat rechtstreeks van de uier naar de melkautomaat waar je non-stop verse melk kan tappen.

De automaat staat onder de Sint-Janspoort (tegenover de Abdijmolen). Een liter (rauwe) melk kost 1,5 euro. Breng je eigen fles mee!

Infomomenten zuivel en akkerbouw

De koeien die rond de Abdij van Park grazen, geven melk! En die melk wordt verwerkt tot zuivelpakketten door boerin Ine van de Boerencompagnie. Wil je graag een zuiveloogstaandeel? Dan teken je in en haal je om de week een zuivelpakket op.

Ine legt graag uit hoe zo’n zuiveloogstaandeel precies werkt, hoeveel je betaalt en waar en wanneer je het pakket kunt ophalen. En nee, je hoeft zelf geen ene koe te melken of kaas te maken, dat doen Boer Tom en Boerin Ine.

Wil je ook graag weten wat er gebeurt met het graan op de velden rondom de Abdij, en de aardappelen op de velden van de Boerencompagnie ? Waar en hoe teken je in op de akkerbouwproducten? Hoeveel kost een aandeel? Wat zit er in zo’n aandeel? Zit je met deze vragen, dan ben je van harte welkom op het infomoment over de akkerbouwproducten (meel, pasta, aardappelen).

Wanneer: zaterdag 23 maart en zondag 31 maart 2019 van 11.30 uur tot 12.30 uur. Dit was in 2019, dat is lang geleden ondertussen dus!
Reken ongeveer een uur voor de info over de zuivel en de akkerbouw. Heb je ook interesse in de groenten, dan ben je al welkom vanaf 10.00 uur.

Waar: op het veld!

Graag een mailtje naar Ine@boerencompagnie.be

Graan rond de Abdij