Hoe werkt het

We hebben verschillende ’takken’ op het bedrijf:
A. Akkerbouw: Ajuinen, bloem en pasta van (oude) tarwe, spelt, rogge en boekweit
B. Veehouderij:Zuivelpakketten, varkens en jong rundsvlees
C. Groenten en bloemen: Zelfoogst

Het principe is voor alle takken hetzelfde:

 1. Inschrijven in het begin van het seizoen
 2. Volg je teelt via mailtjes van de boerderij
 3. Kom oogsten (voor de groenten) of haal af voor alle andere producten


A. Akkerbouw

Afhaalpunten

– HEVERLEE: Abdijstraat 114, in de grijze loods naast de groentevelden
– TIENEN: de StadsAkker
– KESSEL-LO: Hal 5
– HERENT: De wakkere akker
– WOLVERTEM: De klepper
– HOELEDEN: De Koningsbemde

3 keer per jaar of om de 4 maanden rijdt de boer met z’n fijnste waar naar het door jouw gekozen afhaalpunt.
Als je bijvoorbeeld 15 kg bloem bestelt mag je 3 keer 5 kg ophalen op je afhaalpunt.

Producten

Aardappelen: We hebben alle soorten aardappelen. Van vroeg tot laat en van bloemig tot vast. In het bestelformulier wordt duidelijk hoe de hoeveelheden worden verdeeld.

Bloem en meel: Wij telen (oude) Tarwe, spelt, rogge en Boekweit. De granen worden traag op steen gemalen in onze eigen molen.
Er is keuze uit volgende types bloem:

 • 70% : fijne witte bloem
 • 80% : ‘grijze’ bloem
 • 100%: volkoren

Om de vier maanden krijg je vers gemalen bloem op het door jouw gekozen afhaalpunt. De bloem blijft zeker 4 maanden goed.

Pasta: Van onze fijnste bloem (70%) laten we pasta maken. Door 5 eieren per kilo toe te voegen bekomen we een heerlijke smeuïge pasta. Om het logistiek haalbaar te maken en niet teveel afval te produceren wordt de pasta per 5 kg aangeboden. Deze komt in één doos met daarin een plastiek folie. Dit is droge pasta die 2 jaar goed blijft als hij droog wordt bewaard! Er is keuze uit tarwe of spelt pasta.

Ajuinen: Ajuinen telen we om logistieke redenen nog niet zelf. Hier hebben wij een samenwerking met boeren van ’t Livinushof. We bieden deze aan omdat veel CSA’s zelf geen ajuinen telen.


B. Veehouderij

Zuivel

Vanaf half maart 2019 beginnen we onze koeien weer te melken en zullen er verse melk en zuivelproducten zijn. De rauwe melk wordt verkocht aan de melkautomaat aan de Abdijmolen, de rest van de melk wordt verwerkt tot boter, yoghurt, platte kaas en verse kaas. Deze lekkere en verse producten kunnen jullie in huis halen door in te schrijven voor een zuivelpakket.

Een zuivelpakket bestaat gemiddeld uit 7 liter verwerkte melk.

Een groot pakket bevat doorgaans

– 2 liter volle yoghurt (af en toe magere, naar aanbod)
– 3 tot 5 kaasjes, verse en gerijpte
– 300 g plattekaas
– harde kaas zodra er voldoende melk is en de kaas voldoende gerijpt is
– naar aanbod rijstpap of paneer

De samenstelling van de pakketten kan lichtjes variëren.

Een zuivelaandeel is een jaarabonnement. Je kiest voor een groot of een klein pakket, of stelt je eigen pakket samen! Om de 14 dagen kan je een pakket komen halen.  Leden van groep A komen op de oneven weken een pakket ophalen, leden van groep B op de even weken. Ook in de vakanties geven onze koeien melk. Maak iemand blij met jouw pakket wanneer je er zelf niet kan zijn.

Prijs: 431 euro voor een groot, 216 voor een klein pakket . Of je stelt zelf een pakket samen, en je betaalt per product!

Wanneer: Het afhalen kan van vrijdagmiddag 15 uur tot zondagavond middernacht. Boerin Ine laat de koelwagen 2,5 dag ter plaatse staan zodat jullie ruimschoots de tijd hebben om een pakket op te halen. De groepen worden verdeeld nadat de inschrijvingen afgelopen zijn. De startdatum kan nog wat opschuiven, afhankelijk van wanneer de koeien zullen kalven.

Waar: op het groenteveld van Brecht (Abdijstraat in Heverlee), tussen de loods en de eerste serre.
Nieuw: vanaf half augustus levert boerin Ine ook in Hal 5, vlakbij bakkerij Korst. Er zal daar een koelkast staan waar je je bestelde producten kan ophalen.

Hoe: de leden die zich engageren voor een zuivelaandeel krijgen een flessentas bij het begin van het seizoen.

Meer info: ine@boerencompagnie.be

Of: Inschrijven via deze link

Rundsvlees

Op dit moment bouwen wij een kudde op die we vanaf 2018 of 2019 willen gaan melken. We hebben dus koeien nodig die ons van melk gaan voorzien. In de natuur is het zo dat we bij een geboorte 50% kans hebben op mannelijke dieren; stiertjes. Deze stieren lopen bij de kudde tot ze slachtrijp zijn. De dieren zijn nog niet biologisch gecertificeerd. Ze zijn in de praktijk wel 100% biologisch gehouden en gevoed. Om die reden verkopen wij het vlees niet met biologisch label. In de praktijk zijn de dieren 100% biologisch gevoed.

Als de stieren groot genoeg zijn om te slachten gaan we ze zelf naar het slachthuis brengen. Onze beenhouwer haalt de dieren daar op en brengt ze naar de beenhouwerij waar ze versneden en verpakt worden.

Wij maken zelf samengestelde ‘jong rundsvlees’ paketten van 10 kg. Het vlees wordt door ons verpakt in vacuüm zakken.

Daarin zit:

 • steak
 • gehakt
 • hamburgers
 • filet pure
 • entrecote

Inschrijven doe je via het inschrijvingsformulier op deze website.

Varkensvlees

Onze varkens zijn de ‘afvalverwerkers’ van het bedrijf. Alle reststromen (zemelen van de bloemproductie, uitgestorteerde aardappelen etc…) worden omgezet in heerlijk varkensvlees.

Wij maken zelf samengestelde pakketten van 10 kg. Het vlees wordt door ons verpakt in vacuüm zakken.
Daarin zit:

 • spek
 • varkenslapjes
 • koteletten
 • pensen
 • gehakt
 • en veel liefde

Inschrijven doe je via het inschrijvingsformulier op deze website.


C. Groenten en bloemen

Voor de groenten schrijf je in bij Tom of Brecht. Dit doe je door hun een mailtje te sturen met de vraag om je in te schrijven. Je schrijft in met het hele gezin en voor een volledig seizoen. De boeren telen zo’n 60 verschillende groenten die je zelf komt oogsten. Verser kan niet!

brecht@boerencompagnie.be
tom@boerencompagnie.be

Voor bloemen kan je terecht bij Helen van ’t Plukgeluk.