Hoe werkt het

We hebben verschillende ’takken’ op het bedrijf:
A. Akkerbouw: Ajuinen, bloem en pasta van (oude) tarwe, spelt, rogge en boekweit
B. Veehouderij: Zuivel is in aantocht, varkens en jong rundsvlees
C. Groenten en bloemen: zelfoogst

Het principe is voor alle takken hetzelfde:

  1. Inschrijven in het begin van het seizoen
  2. Volg je teelt via mailtjes van de boerderij
  3. Kom oogsten (voor de groenten) of haal af voor alle andere producten

 


 

A. Akkerbouw

Afhaalpunten

– HEVERLEE: Abdij v.h. Park
– TIENEN: NIEUW de StadsAkker
– KESSEL-LO: The foodhub
– HERENT: De wakkere akker
– WOLVERTEM: De klepper
– HOEGAARDEN: Gemout
– HOELEDEN: De Koningsbemde

3 keer per jaar of om de 4 maanden rijdt uw boer met z’n fijnste waar naar het door jouw gekozen afhaalpunt.
Als je bijvoorbeeld 15 kg bloem bestelt mag je 3 keer 5 kg ophalen op je afhaalpunt.

Producten

Aardappelen: We hebben alle soorten aardappelen. Van vroeg tot laat en van bloemig tot vast. In het bestelformulier wordt duidelijk hoe de hoeveelheden worden verdeeld.

Bloem en meel: Wij telen (oude) Tarwe, spelt, rogge en Boekweit. De granen worden traag op steen gemalen in onze eigen molen.
Er is keuze uit volgende types bloem:

  • 70% : fijne witte bloem
  • 80% : ‘grijze’ bloem
  • 100%: volkoren

Om de vier maanden krijg je vers gemalen bloem op het door jouw gekozen afhaalpunt. De bloem blijft zeker 4 maanden goed.

Pasta: Van onze fijnste bloem (70%) laten we pasta maken. Door 5 eieren per kilo toe te voegen bekomen we een heerlijke smeuïge pasta. Om het logistiek haalbaar te maken en niet teveel afval te produceren wordt de pasta per 5 kg aangeboden. Deze komt in één doos met daarin een plastiek folie. Dit is droge pasta die 2 jaar goed blijft als hij droog wordt bewaard! Er is keuze uit tarwe of spelt pasta.

Ajuinen: Ajuinen telen we om logistieke redenen nog niet zelf. Hier hebben wij een samenwerking met boeren van ’t Livinushof. We bieden deze aan omdat veel CSA’s zelf geen ajuinen telen.


 

B. Veehouderij

Rundsvlees

Op dit moment bouwen wij een kudde op die we vanaf 2018 of 2019 willen gaan melken. We hebben dus koeien nodig die ons van melk gaan voorzien. In de natuur is het zo dat we bij een geboorte 50% kans hebben op mannelijke dieren; stiertjes. Deze stieren lopen bij de kudde tot ze slachtrijp zijn. Onze kudde is Biologisch gecertificeerd, de slager is dat niet. Om die reden verkopen wij het vlees niet met biologisch label. In de praktijk zijn de dieren 100% biologisch gevoed.

Als de stieren groot genoeg zijn om te slachten gaan we ze zelf naar het slachthuis brengen. Onze beenhouwer haalt de dieren daar op en brengt ze naar de beenhouwerij waar ze versneden en verpakt worden.

Wij maken zelf samengestelde ‘jong rundsvlees’ paketten van 10 kg. Het vlees wordt door ons verpakt in vacuüm zakken.

Daarin zit:

  • steak
  • gehakt
  • hamburgers
  • filet pure
  • entrecote

Inschrijven doe je via het inschrijvingsformulier op deze website.
We brengen je 3 weken op voorhand op de hoogte wanneer je je pakket mag komen ophalen in de Abdij.

Varkensvlees:

Onze varkens zijn de ‘afvalverwerkers’ van het bedrijf. Alle reststromen (zemelen van de bloemproductie, uitgestorteerde aardappelen etc…) worden omgezet in heerlijk varkensvlees.

Wij maken zelf samengestelde ‘jong rundsvlees’ paketten van 10 kg. Het vlees wordt door ons verpakt in vacuüm zakken.
Daarin zit:

  • spek
  • varkenslapjes
  • koteletten
  • pensen
  • gehakt
  • en veel liefde

Inschrijven doe je via het inschrijvingsformulier op deze website.
We brengen je 3 weken op voorhand op de hoogte wanneer je je pakket mag komen ophalen in Bierbeek.


 

C. Groenten en bloemen

Voor de groenten schrijf je in bij Tom of Brecht. Dit doe je door hun een mailtje te sturen met de vraag om je in te schrijven. Je schrijft in met het hele gezin en voor een volledig seizoen. De boeren telen zo’n 60 verschillende groenten die je zelf komt oogsten. Verser kan niet!

brecht@boerencompagnie.be
tom@boerencompagnie.be

Voor bloemen kan je terecht bij Helen van ’t Plukgeluk.